Rolada ziemniaczana z pieczarkami
KUCHNIA » Coś na obiad » Rolada ziemniaczana z pieczarkami
Składniki (na 4 wafle):
-
4 wafle
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
1/4 kostki masła
-
1/2 szkl. ciepłego mleka
-
garść koperku
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
przyprawa do ziemniaków
-
300g pieczarek
-
olej
-
3 jaja
-
bułka tarta
1. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko, koperek, natkę pietruszki, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy.
2. W trakcie gotowania ziemniaków dusimy pieczarki starte na tarce o grubych okach. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na wafle (na stronę z głębszymi rowkami) układamy gorącą masę ziemniaczaną na grubość ok. 0,5cm. Ważne jest, by była gorąca, bo w przeciwnym razie wafle nie zmiękną i będą się łamać przy zwijaniu. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Nawet jeżeli wafel się delikatnie uszkodzi, nie należy się tym przejmować. Po zwinięciu zawijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
4. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.