PANI WALEWSKA

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » PANI WALEWSKA

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki (3 szklanki – 1 łyżka)

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 200 g masła

  • 6 żółtek

Beza: (jeżeli dwa placki pieczemy oddzielnie to składniki na bezę dzielimy na pół, i drugą bezę przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem)

  • 6 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 2 śmietany kremówki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 szklanki cappuccino

  • 3 łyżki żelatyny

 

Sposób wykonania:

CIASTO: Wszystkie składniki wyrobić i szybko zagnieść. Podzielić na pół, obie części schłodzić w lodówce.

BEZA: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotować formę do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Ponakłuwać widelcem a nastepnie na spód ciasta przełożyć połowę dżemu. Na dżem przełożyć masę bezową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 40 minut.

MASA: Śmietanę dobrze ubić, dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i ostudzona wlać do ubitej śmietany. Na koniec wsypać cappuccino.

 

Ostudzone placki przełożyć masą cappuccino, schłodzić w lodówce.