Pączki

KUCHNIA » Pichcenie naszych pociech » Pączki

składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 4,5 dag drożdzy

  • 50 dag mąki

  • 2 jajka

  • 6 dag margaryny

  • szczypta soli

  • olejek pomarańczowy

 

Sposób wykonania;

Połowe mleka podgrzać z cukrem. Dodać drożdże i rozpuścic. Mąkę przesiać do miski, zrobic wgłębienie wlac mleko z drożdżami wymieszać z odrobiną mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Reszte mleka podgrzać i dodać do zaczynu z jajkami, solą margaryną i olejkiem. Odstwić do wyrośnięcia. Wycinać kółka o grubości 1 cm nałożyć marmoladę i odstawić w ciepłe miejsce aby troche wygarowały. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz piec 4-5 minut na złocisty kolor. Polac lukrem