OGÓRKI Z KURKUMĄ

KUCHNIA » SŁOIKI NA ZIMĘ » OGÓRKI Z KURKUMĄ

  • Ogórki z kurkumą
    Ogórki z kurkumą

Składniki:

  • 4,5 kg ogórków

  • 6 dużych cebul

  • 3 papryki

Zalewa:

  • 7 szklanek wody

  • 2 szklanki octu

  • 1/3 szklanki soli

  • 3 szklanki cukru

  • 1 główka czosnku

  • 1 torebka kurkumy

 

Przygotowanie:

Ogórki zetrzeć w plasterki, cebulę w krążki jak kto woli i paprykę też cienko.

Zalewę zagotować, wlać do ogórków, cebuli i papryki, wymieszać i zapakować do słoików.

Pasteryzować 10 – 15 minut (słoik 0,5 L)

                       15 – 17 minut (słoik 1 L)