ŁABĘDZI PUCH

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » ŁABĘDZI PUCH

Składniki:

Biszkopt: (można upiec biszkopt z 7 jajek)

- 8 jajek

- 8 łyżek soku z cytryny

- 35 dag mąki (2 szklanki)

- 36 dag cukru (2 szklanki)

- 1 łyżka płaska proszku do pieczenia

 

Masa:

- 2 małe czerstwe bułeczki

- 3 szklanki mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 10 dag wiórków kokosowych

- kostka masła

- 1/2kostki margaryny

- opakowanie cukru waniliowego

- dżem z czarnej porzeczki

Dekoracja:

- łyżka masła

- opakowanie wiórek kokosowych

- 1/2 szklanki cukru

 

Sposób wykonania:

Biszkopt:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier. Dodać sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masa: Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić aby zmiękły. Następnie bułeczki rozdrobnić widelcem ale nie odciskać. Sklankę mleka zagotować z cukrem dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe i cały czas mieszając gotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło z margaryną i cukrem waniliowym utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzonej masy.

Przekładanie: Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszy biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć pozostałą masę.

Dekoracja: Masło roztopić i wsypać resztę składników i podsmażyć na złoty kolor. Wystudz i posyp na ciasto (przyklep trochę).