KORA DĘBU
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » KORA DĘBU
Składniki:
CIASTO:
-
10 dag orzechów włoskich mielonych
-
10 dag orzechów włoskich krojonych
-
10 dag rodzynek
-
10 dag wiórek kokosowych
-
1 łyżka mąki tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki cukru
-
8 białek
-
3 żółtka
KREM:
- pozostałe 5 żółtek
-
2 budynie śmietankowe
-
3/4 szklanki wody
-
1 łyżeczka mąki tortowej
-
syrop z brzoskwiń w puszce (nie lekki tylko normalny)
-
1/2 kostki masła
PRZEKŁADANIE CIASTA:
- delicje - 2 opakowania
-
2 galaretki
-
brzoskwinie w puszce
Sposób wykonania:
CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki.
Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
KREM:
Żółtka, budynie, wodę i mąkę ukręcić mikserem. Wylać to na gotujacy sok z brzoskwiń - chwilę podgotować. Po wystudzeniu połączyć z masłem.
PRZEKŁADANIE CIASTA:
Na upieczony zimny placek wyłożyć 1/3 kremu. Poukładać delicje namoczone lekko w kawie.
Na delicje wyłożyć resztę kremu i dać drugi placek.
Na wierz ciasta poukładać brzoskwinie i zalać galaretką.