KORA DĘBU

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » KORA DĘBU

Składniki:

CIASTO:

  • 10 dag orzechów włoskich mielonych

  • 10 dag orzechów włoskich krojonych

  • 10 dag rodzynek

  • 10 dag wiórek kokosowych

  • 1 łyżka mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru

  • 8 białek

  • 3 żółtka

 

KREM:

  • pozostałe 5 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe

  • 3/4 szklanki wody

  • 1 łyżeczka mąki tortowej

  • syrop z brzoskwiń w puszce (nie lekki tylko normalny)

  • 1/2 kostki masła

 

PRZEKŁADANIE CIASTA:

  • delicje - 2 opakowania
  • 2 galaretki

  • brzoskwinie w puszce

 

Sposób wykonania:

CIASTO:

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki.

Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

 

KREM:

Żółtka, budynie, wodę i mąkę ukręcić mikserem. Wylać to na gotujacy sok z brzoskwiń - chwilę podgotować. Po wystudzeniu połączyć z masłem.

 

PRZEKŁADANIE CIASTA:

 Na upieczony zimny placek wyłożyć 1/3 kremu. Poukładać delicje namoczone lekko w kawie.

Na delicje wyłożyć resztę kremu i dać drugi placek.

Na wierz ciasta poukładać brzoskwinie i zalać galaretką.