JABŁECZNIK z różową pianką

KUCHNIA » Pichcenie naszych pociech » JABŁECZNIK z różową pianką

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 żółtek

  • 200 g margaryny

  • 5 łyżek śmietany

  • 1/4 szklanki cukru

     

Ponadto:

  • 1 kg jabłek

  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego

  • 5 białek

  • 3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:

CIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać margarynę, cukier, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz kisiel. Na ciasto w blaszce wyłożyć jabłka, przykryć pianą z białek. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie posypać pianę.

Piec 45 – 50 minut w temperaturze 200 C.